Društvo

Влада РС помаже повратницима у Грахову

БОСАНСКО ГРАХОВО - Савјетник премијера Републике Српске Миладин Драгичевић изјавио је данас у Босанском Грахову да ће Влада Српске у наредном периоду, кроз заједничке пројекте путем Фонда за повратак БиХ, издвојити више средстава за обнову, реконструкцију и инфраструктуру повратничких насеља у овој општини.


Драгичевић, који је и замјеник предсједника Комисије за обнову и реконструкцију БиХ, нагласио је да су Савјет министара БиХ и владе Српске и Федерације БиХ током прошле године путем Фонда за повратак БиХ издвојили више од три милиона КМ за општину Босанско Грахово.

Након свечаног уручивања кључева за 54 станова у двије обновљене зграде за српске повратнике у Босанско Грахово, Драгичевић је рекао да је то "кап воде у мору", али и велики пројекат с обзиром да су кључеве добила 54 власника стана.

Драгичевић је додао да је, према процјенама, за обнову у Босанском Грахову потребно обезбиједити 50 милиона КМ.

Он је нагласио да је Влада РС у току ове године издвојила 2,5 милиона КМ за обнову и реконструкцију стамбених објеката, од чега ће већина средстава отићи у Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч.

Секретар Министарства за људска права и избјеглице БиХ Драгомир Ковач изразио је задовољство чињеницом да су данас уручени кључеви за 54 власника станова, који су 15 година чекали да дођу до крова над главом.

"Босанско Грахово је једна од најразрушенијих општина у протеклом рату у БиХ, али тај проблем није био адекватно праћен у смислу помоћи надлежних органа власти у БиХ", оцијенио је Ковач и у име министарства обећао да ће све учинити да Босанско Грахово, Гламоч и Дрвар буду приоритет у наредне три до четири године.

Министар развоја и предузетништва ФБиХ Велимир Кунић рекао је да ова општина с обзиром на разрушеност у току рата мора имати приоритет у обнови у свим институцијама у БиХ.

"Надам се да ће то бити у наредном периоду, јер мало које мјесто је страдало као Грахово и то је један од разлога зашто се људи нису вратили у већем броју", оцијенио је Кунић, додајући да је за повратнике потребно оживјети привреду, отворити нова радна мјеста и подићи ниво здравствене заштите на виши ниво.

Министар рада, здравства, социјалне политике и избјеглих Ливањског кантона Дарко Хорват изразио је задовољство чињеницом да су повратнички станови у Босанском Грахову обновљени и оцијенио да ова општина заслужује да јој власт посвети већу пажњу и материјалну и економску помоћ у обнови.

"Увјерен сам да ћемо малим потезима доћи до великих ствари и да ћемо здравствену заштиту дићи на виши ниво", истакао је Хорват и изиразио увјерење да ће Влада Ливањског кантона подржати начелника општине Босанско Грахово и општинско вијеће у њиховом даљем раду.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog