Svijet

Tурска неће слати војнике у Авганистан

ИСТАМБУЛ - Турски премијер Тајип Ердоан, који је данас отпутовао у САД на састанак са америчким предсједником Бараком Обамом, изјавио је да Турска неће слати додатне војнике у Авганистан.


"Турска већ учинила оно што је могла повећањем свог контингента војника на 1 750 са око 700, а да то од ње није тражено", рекао је Ердоан пред одлазак за Вашингтон.

Ердоан је додао да ће Турска наставити са обуком авганистанских снага безбједности.

Говорећи о посјети САД он је рекао да ће са америчким предсједником разговарати о регионалним питањима као што су Ирак и Блиски исток.

Турски војници нису укључени у борбене операције у Авганистану, а Анкара се већ дуго времена опире притисцима из Вашингтона да пошаље борбене јединице.

Турска, чланица НАТО, посљедњих година продубљује везе са другим муслиманским земљама што су неки протумачили као окретање од традиционалних западних савезника.

Амерички предсједник Обама најавио је прошле седмице слање додатних 30 000 војника у Авганистан, а Вашингтон жели да и други слиједе овај потез.

Ердоан је прошлог мјесеца посјетио Техеран гдје је потписао трговинске и споразуме о испоруци гаса, а касније је био домаћин иранском предсједнику Махмуду Ахмадинеџаду на самиту исламских земаља у Истамбулу.

Турска је такође учврстила везе са Сиријом најављујући заједничке војне вјежбе Анкаре и Дамаска.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog