Svijet

Гадафи: Швајцарски референдум као позив Ал Каиди

ТРИПОЛИ - Либијски лидер Момар Гадафи рекао је да је Швајцарска референдумом, на коме је изгласана забрана градње минарета, позвала мрежу Ал каида да организује нападе у Европи, преноси званична новинска агенција ЈАНА.


"Они се претварају да се боре против Ал каиде и тероризма, док им у ствари чине огромну услугу", рекао је он описујући Швајцарску као "мафију свијета".

Говорећи на академској церемонији у граду Зилтен, 160 километара источно од Триполија, Гадафи је рекао да муслиманске земље сада имају аргумент у рукама у прилог забране градње нових цркава.

"Милитанти Ал каиде сада кажу: 'зар вас нисмо упозорили да су они наши непријатељи. Погледајте шта раде у Европи. Дођите и придружите нам се у светом рату против Европе'", рекао је Гадафи.

Либијски лидер вјерује да од сада нико у муслиманским земљама неће одобравати градњу цркава.

Гадафи је упозорио Швајцарску на економски неуспјех и растући јаз са муслиманским земљама.

"Морате да мислите на своје интересе. Потребни су вам гас, луке, море, соларна енергија, инвестиције", рекао је Гадафи.

Више од 57 одсто швајцарских гласача подржало је приједлог десничарских партија на референдуму 29. новембра о забрани изградње минарета што је изазвало међународне осуде и оптужбе за нетолеранцију.

Односи Триполија и Берна погоршали су се у јулу 2008. године након краћег притварања Гадафијевог сина Ханибала и његове супруге у Женеви због злостављања кућне послуге.

Либијске власти одговориле су тада хапшењем двојице швајцарских бизнисмена који су још увијек у затвору.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog