Svijet

У нередима у Атини рањен и ректор универзитета

АТИНА - Ректор Атинског универзитета Христос Китас задобио је лакше повреде у нередима организованим поводом годишњице смрти 15-годишњег Александроса Григоропулоса, којег је на данашњи дан прошле године убила полиција.


Китас је повријеђен када су демонстранти покушали да "окупирају" ректорат, јављају грчки медији.

Анархисти су упали у зграду Атинског универзитета, скинули грчку заставу и на њено мјесто поставили црно платно.Сукоби између демонстраната и полиције се настављају, а органи реда до сада су привели 60 особа.

Према информацијама локалних власти, најмање пет лица је повријеђено.

Центар Атине је затворен, а демонстранти нападају припаднике полиције каменицама и молотовљевим коктелима. Полиција узвраћа употребом сузавца.

У Атини је распоређено око 6 000 полицајаца, а полиција тврди да је пред годишњицу убиства у Грчку допутовало око 150 анархиста из Италије, Француске и других европских земаља.

Сукоба између демонтраната и полиције било је и у Солуну. Група младих бацала је молотовљеве коктеле на припаднике органа реда.

Григоропулоса је 6. децембра 2008. године убио припадник полиције, што је довело до протеста највећих у последњој деценији у Грчкој.

Породица Григоропулос данас је посјетила гроб сина у атинском предграђу Палео Фалиро. Опјелу је присуствовала и грчки министар просвјете Ана Диамандопулу.

Полицајац, који је пуцао на Григоропулоса је у притвору гдје чека суђење, које треба да почне 20. јануара 2010. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog