Politika

Љубић: Реформа Устава суштинско, а не тактичко политичко питање

САРАЈЕВО - Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић нада се да не постоје битне разлике између два ХДЗ-а у односу на положај хрватског народа и суштину уставне реформе која је, како је рекао, потребна да би БиХ постала функционална и одржива земља.


Љубић је рекао да је његова странка још привржена начелима Крешевске декларације, а да разлика између два ХДЗ-а постоји у односу према самом процесу уставне реформе.

" За мене је реформа Устава увијек била суштинско стратешко, а не тактичко политичко питање. То је за мене суштинско питање развоја и опстанка БиХ и равноправности хрватског народа са остала два конститутивна народа", објаснио је Божић.

Он је рекао да је хитна промјена Устава, тренутно, најважнија и за хрватски народ и за БиХ, додајући да жели личним ангажманом допринијети да " БиХ постане нормална држава гдје ће се достојанствено живјети од рада и у којој ће се омогућити свеукупан развој хрватског народа са друга два народа".

Љубић сматра да би оснивањем сталног америчко-европско-бх тијела за уставну реформу, који је предложио, био одржан темпо у преговорима који су започети још прије три и по године и који се нису помакли са мртве тачке.

"Не треба заборавити да су јаке снаге у земљи које не желе никакву реформу, које желе статус кво, па и даљу дезинтеграцију. Оне су спремне учинити све да минирају процес реформе, рачунајући да ће се међународна заједница уморити од нас или их бар на неко вријеме оставити на миру. Формирање оваквог сталног комитета дало би реформи институционални оквир и обесхрабрило `минере`", оцијенио је Љубић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog