Svijet

Aтина: Најмање 16 полицајаца и четворо грађана повријеђено у демонстрацијама

АТИНА - Најмање 16 полицајаца и четворо грађана повријеђено је у Атини у демонстрацијама поводом годишњице убиства 15-годишњег ученика Александроса Григоропулоса, којег је 6. децембра прошле године убила полиција.


Током јучерашњих немира, полиција је употријебила сузавац да би растјерала демонстранте и анархисте који су каменицама и молотовљевим коктелима уништавали јавно и приватно власништво у Атини, јавили су грчки медији.

Демонстранти су палили аутомобиле, ломили витрине и уништавали банкомате.

У посљедња два дана полиција је ухапсила 177 лица у Атини и 103 у Солуну због учешћа у сукобима са полицијом. Сукоба је било и у Патри, Јањини, Родосу и Криту.

Ректор Атинског универзитета Христос Китас, којег су демонстранти повриједили током у нападу на ректорат, налази се у болници.

Око 200 демонстраната одвојило се из протестне шетње, поломили су улазна врата Атинског универзитета и упали у ректорат гдје су ректора напали дрвеним палицама, а спашен је захваљујући двојици студената.

Тужилаштво је наредило хитну истагу и укидање универзитетског имунитета који не дозвољава полицији да уђе у зграду.

Грчки медији јавили су да је настављена "окупација" Правног факултета и ректората Атинског универзитета.

Федерација запослених у средњем образовању у Грчкој за данас је најавила трочасовни штрајк поводом годишњице убиства Александроса Григоропулоса.

Просвјетари ће учествовати на митингу поводим "црне годишњице".

Породица Григоропулос јуче је посјетила гроб свог сина у атинском предграђу Палео Фалиро. Опијелу је присуствовала и грчки министар просвјете Ана Диамандопулу.

Полицајац, који је пуцао на Григоропулоса је у притвору гдје чека суђење које треба да почне 20. јануара 2010. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog