Politika

Избори на Вождовцу: Побједа напредњака, ЛДП и Г17+ испод цензуса

БЕОГРАД - На ванредним локалним изборима у београдској општини Вождовац, према прелиминарним резултатима Општинске изборне комисије, побиједила је Српска напредна странка са освојена 26 одборничка мјеста, док је другопласирана Коалиција "За бољи Вождовац" која ће у локалном парламенту имати шест одборника мање.


Трећи по броју освојених мандата на изборима је Коалиција ДСС-НС са шест одборничких места, а затим слиједи Коалиција СПС-ПУПС-ЈС са четири мандата.

Иако је према овим резултатима објављеним током ноћи ЛДП остварила право на три одборника, ова странка је јутрос саопштила да ипак није прешла цензус.

Напредњаци су у сједишту странке славили побједу и поручили да је она остварена огромним трудом и залагањем свих активиста, "упркос до сада невиђеној кампањи" која је "изгледа за неке људе, који су на власти, била питање живота и смрти".

Они су најавили и могућност да са коалицијом ДСС-НС формирају власт, што су "народњаци" и потврдили.

Резултатима изборима на општини били су незадовољни у Коалицији СПС-ПУПС-ЈС. Они су навели да хе такав резултат "вероватно казна грађана Вождовца што на прошлим изборима та коалиција није учестововала у формирању власти".

Из Г17 плус поручили су да странка на изборима у београдској општини није прешла цензус, али да је остварила одличан резултат у Костолцу.

То, сматрају у Г17 плус, показује да та политичка опција има шта да понуди и да има значајну подршку у Србији.

Први званични подаци ванредних избора у општини Вождовац биће познати касније током дана, а странке које су учествовале на изборима имају 24 сата за подношење примједби.

ОИК је саопштила да се процјењује да је излазност грађана на Вождовцу била 40,42 одсто.

Странка Г17 плус саопштила је да је према подацима са свих бирачких мјеста на првим изборима у пожаревачкој градској општини Костолац, коалиција Социјалистичка партија Србије - ПУПС - ЈС добила 18,14 одсто, Демократска странка 12,61, а Српска напредна странка 12,47 одсто гласова.

Цензус је прешла и коалиција Демократска странка Србије - Нова Србија са 6,73 одсто гласова, Либерално демократска партија са 7,93 одсто, Српски покрет обнове 5,26 одсто и група грађана са освојених 6,64 одсто гласова, наведено је у саопштењу.

Изборним резултатом у општини Костолац, који су такође одржани јуче, поред Г17 задовољна је и ЛДП.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog