Politika

Радојичић: Немам намјеру да поново предлажем Изборни закон

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске и потпредсједник Савеза независних социјалдемократа Игор Радојичић нема намјеру да поново предлаже Нацрт закона о измјенама и допунама Изборног закона Српске, јер је "изазвао невјероватну лавину напада, и то већином неаргументованих и исполитизованих".


"Напади и критике су били невјероватни, тако да сам процијенио да би контраефекат саме расправе био далеко већи од тога да се закон усвоји са 42 гласа, јер је из два различита угла створена атмосфера да је закон антиуставан и да је против једног дијела Републике Српске, што му није био ни смисао ни садржај", објаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, биле су двије групе напада: једна од партија из Федерације БиХ, чија је суштина да су против тога да Република Српска уопште има свој изборни закон, а друга из опозиционих странака у Српској због промјене два мандата, а усљед промјене структуре становништва у Републици Српској у посљедњих десет година, колико нису мијењана изборна правила.

"Уз такве потпуно исполитизоване околности процијенио сам да нема сврхе улазити у усвајање закона ако је око њега направљена таква атмосфера да ће схватање тог акта бити потпуно погрешно", рекао је Радојичић и додао да ће сви они који су напали измјене и допуне закона једног дана увидјети да је важећи закон непримјењив и да га је прегазило вријеме.

Радојичић је потврдио да је у међустраначком разговору СНСД и СДС руководство СНСД изразило интересовање за закон о референдуму, који је тада најавио СДС

Радојичић је потврдио да је у међустраначком разговору СНСД и СДС руководство СНСД изразило интересовање за закон о референдуму, који је тада најавио СДС, наглашавајући да се не може дати бјанко подршка за нешто што се још није видјело.

"Имао сам прилику видјети једну радну верзију која је имала озбиљних техничких недостатака. Не говорећи о политичкој димензији, оно што је било садржај у тој радној верзији било је недорађено. Ако је то акт који је поднесен у Народну скупштину, онда би он изискивао велике промјене и у техничком и у правном уређењу", рекао је Радојичић.

Он је додао да је Нацрт закона о референдуму и грађанским иницијативама у Републици Српској, као приједлог групе посланика СДС-а, на дневном реду наредне сједнице, да ће о њему расправљати клубови и одбори и да ће та прича имати изражену и политичку и правно-техничку димензију.

"Ово је нови закон који би замијенио постојећи из 1993. године, а сваки нови закон требало би да буде бољи од претходног. Никада не треба доносити лошији закон од већ постојећег. СНСД ће процијенти садржај овог закона и, ако је квалитативно бољи од постојећег, не видим да је спорно нешто у томе, јер Српска по Уставу има право на организовање референдума о одређеним тамама", казао је Радојичић.

Ушли смо у веома дугу кампању која ће трајати годину дана: имамо већи број дискусија и реплика, оштрије супротстављање ставова власти и опозиције и продужено вријеме засједања

 Према његовим ријечима, предизборна кампања за опште изборе, који ће се у БиХ одржати у октобру 2010. године, почела је необично рано.

"Увијек осјетим ту промјену атмосфере. То се десило већ у септембру и ушли смо у веома дугу кампању која ће трајати годину дана: имамо већи број дискусија и реплика, оштрије супротстављање ставова власти и опозиције и продужено вријеме засједања", рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је парламент мјесто судара позиције и опозиције и дa у предизборним временима тај политички конфликт неминовно расте, те да су два ефекта тога: да се у јавности стиче утисак веће свађе и да је мања ефикасност парламента, тј. велики број распрва, а мањи учинак у броју усвојених аката.

Радојичић је истакао да је парламент "пробио" своје орјентационе планове рада, али је одбацио тврдње опозиције да је за то крива Влада Републике Српске као предлагач већине аката, наводећи да је посљедња редовна сједница требало да буде завршена знатно раније и да се уђе у 35. редовну сједницу, за коју је већ било спремно тридесетак тачака.

"Није тачна констатација да је застој у Влади, него смо ми посљедње три сједнице имали знатно дуже расправе него раније и имамао примјетно појачавање изборне кампање у Народној скупштини", објаснио је Радојичић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog