Svijet

Aманда Нокс: Хландокрвни убица или случај антиамериканизма

ЛОНДОН - Амерички државни секретар Хилари Клинтон разговараће са Маријом Кантвел, америчким сенатором која предводи кампање за подршку Аманди Нокс, осуђеној на 26 година затвора због убиства своје цимерке из Велике Британије, и размотрити тврдње да је ријеч о намјештеном процесу и о антиамериканизму, пише "Дејли телеграф".


Суд у италијанском граду Перуђи осудио је 4. децембра Аманду Нокс на 26 година, а њеног бившег младића Италијана Рафаела Солећита на 25 година затвора, због убиства британске студенткиње Мередит Керчер 1. новембра 2007. године.

Њено тијело пронађено је у локви крви крај кревета у вили гдје су Мередит Керчер (21) и Аманда Нокс (25) становале заједно са још једном дјевојком.

Пресуда изречена 22-годишњој студенткињи из Сијетла због убиства Мередит Керчер из Британије изазвало је праву лавину реаговања у Америци на рачун италијанског правосудног система

Пресуда изречена 22-годишњој студенткињи из Сијетла због убиства Мередит Керчер из Британије изазвало је праву лавину реаговања у Америци на рачун италијанског правосудног система.

Док љутити Американци обећавају да ће бојкотовати Италију као туристичку дестинацију, те италијанско вино и храну, бучна група за подршку, која себе назива "Пријатељи Аманде Нокс", апеловала је на јавност да се имејлом обрате предсједнику Бараку Обами и затраже његову подршку.

Марија Кантвел, амерички сенатор из редова демократа у држави Вашингтон, најавила да ће Хилари Клинтон изнијети своју забринутост у вези са суђењем у Италији, односно "питањем антиамериканизма".

Клинтонова је саопштила да још није размотрила тај случај, јер је превише заокупљена Авганистаном.

Она је у изјави за мрежу Еј-Би-Си рекла да ће се сигурно састати са Кантвеловом или било ким другим ко има одређене забринутости, али тек када проучи тај случај.

Сенаторка Кантвел и присталице Ноксове већ могу да рачунају на велике симпатије америчких медија који је приказују као "невинашце у страној земљи", жртву нефер правног поступка и бескрупулозних тужилаца.

Амерички медији су у року од неколико минута од изрицања пресуде изнијели критике на рачун суда, тврдећи да тужилаштво није имало довољно доказа

Амерички медији су у року од неколико минута од изрицања пресуде изнијели критике на рачун суда, тврдећи да тужилаштво није имало довољно доказа. Као што су често чинили током суђења, амерички медији одмах су затражили мишљење својих правних експерата и очекују да дигну глас против "грешака" италијанског правосудног система.

У тексту под насловом "Американац у точковима италијанског правосуђа" лист "Њујорк тајмс" затражио је мишљење академика од којих ниједан није одобрио пресуду.

"Мислим да је ово скандал првог реда", рекао је Џорџ Флечер, професор права на Универзитету Колумбија.

Иако је Флечер одбацио тврдње о антиамериканизму, он је рекао да се италијанске правосудни систем "није правилно адаптирао на свој амерички еквивалент".

Он је осудио уводну ријеч оптужбе, гдје је речено да је Ноксова промискуитетна, оцијенивши да то не би било могуће на суђењу у САД.

Алан Дершовиц, професор права на Универзитету Харвард, каже да италијански правосудни систем није баш најуваженији у Европи.

Пресуда је била "потпуно предвидива", а суђење "потврда истраге", рекао је он.

Реаговање на форумима и на интернет порталима прерастају у јавне позиве на бојкот Италије и њених производа

Већина обичних Американаца апсолутно је сагласна са правним стручњацима, односно да Ноксову ниједан суд у САД не би осудио на основу тако лоших и слабих доказа.

Реаговање на форумима и на интернет порталима прерастају у јавне позиве на бојкот Италије и њених производа, па је тако један читалац "Њујорк тајмса" написао како је планирао ове године да иде у Италију на медени мјесец, али да сада није сигуран да је то безбједна земља за њега.

На истом веб сајту један становник Вашингтона љутито је написао да је вријеме да се "тамо пошаљу дипломате и да се мало заврћу руке", као и да је одлука италијанског суда одлука националних емоција.

Према оптужници, Нокс и Солећито довели су у вилу и Рудија Гејдеа, скитницу из Обале Слоноваче, те су убијену наговарали на секс учетворо, а претпоставља се да је ова група у то вријеме била под јаким утицајем алкохола и дрога.

Гејде је силовао дјевојку док ју је Солећито држао, а на крају јој је хладнокрвна Ноксова пререзала врат због давне свађе у вези са чишћењем стана

Гејде је затим силовао дјевојку док ју је Солећито држао, а на крају јој је хладнокрвна Ноксова пререзала врат због давне свађе у вези са чишћењем стана и због коментара да је Ноксова промискуитетна, односно како их не би одала.

Ноксова је окарактерисана као зла и хладнокрвна особа, а то су за њу рекли и многи који су је познавали.

Гејде је већ раније осуђен на 30 година затвора због сучесништва у овом силовању и убиству на засебном судском процесу.

Вијећање о кривици Носкове и Солећита трајало је од петка ујутро, па све до поноћи тог дана.

Уз затворске казне оптуженима је досуђена и новчана казна коју треба да исплате породици жртве у износу по 1,5 милиона евра родитељима, плус 800.000 евра за сваког од троје браће и сестара које је Мередит имала.

Процес против "секси убице", како су медији назвали Аманду Нокс, и њеног дечка трајао је шест мјесеци.

Уз дугогодишње затворске казне због убиства, Ноксова и Солећито дужни су платити и 33.000 евра одштете мушкарцу у чијој су кући на бруталан начин убили 21-годишњу Мередит.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog