Društvo

Пена: Борба против корупције на државном нивоу

САРАЈЕВО - У БиХ, па и у Републици Српској корпуција је захватила једну ширу димензију и у борби против овог зла механизми се морају пронаћи на државном нивоу, изјавио је данас у Сарајеву директор Полиције Републике Српске Урош Пена.


Он је рекао да је сагласан са доношењем закона о превенцији корупције, али је при том изразио бојазан да капацитет агенције за борбу против корупције неће бити довољан већ да је прво требало формирати институт за испитивање у овој области као и других криминалних појава.

Пена је послије конференције на којој је званично обиљежен почетак јавне капмање под називом "Корупција ти узима све", коју проводе полицијске агенције у БиХ у сарадњи са Полицијском мисијом ЕУ /ЕУПМ/, рекао новинарима да је корупција пропратна појава свих система, како по појавним облицима, тако и по захватању.

Нагласивши да није ријеч само о материјалној користи која се стиче криминалним радњама корупције, Пена каже да је много важније оно што утиче на осјећај грађанина као појединца у овом систему.

"Ако то слаби моралне норме, кредибилитет државе и појединца, онда је то много опасније него што је само прибављање имовинске користи иако и она има изузетно велике реперкусије", нагласио је Пена.

Према његовим ријечима, борба против корупције је сталан посао свих полицијских агенција и потребан је мултидисциплинарни приступ, јер, ако постоји само рад полиције, неће се добити жељени резултати.

"Власништво над безбједношћу не смије бити ничија привилегија", истакао је директор Полиције РС и подсјетио да је Српска крајем прошле године усвојила Стратегију за борбу против корупције и да је МУП дио активности, али да многе друге агенције и министарства не дају свој допринос у дијелу у којем се очекује.

Пена је напоменуо да су у склопу ове стратегије у РС формирани тимови тако да ће за три до четири мјесеца бити проведено велико истраживање о капацитетима и ресурсима, било кадровским или економским, као и о законодавном оквиру, механизмима са којима се располаже, а посебно да се виде обим и појавни облици коруптивног дјеловања у РС.

Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо рекао је да Влада РС веома активно учествује у борби против корупције, те додао да на основу Стретегије за борбу против корупције произилазе обавезе свих министарстава, као и МУП-а, да конституишу акционе планове за борбу против корупције.

Чађо истиче да је МУП РС раније у својим редовима сачинио програм за борбу против корупције и сада, као дио Владе РС, раде одређене пројекте који треба да специфицирају области и оперативна дјеловања у том смислу.

Шеф ЕУПМ-а Штефан Фелер нагласио је да ова полицијска мисија није вршила испитивање о корпуцији у БиХ, али да се, према истраживањима других, може рећи да је корупција у БиХ појава ендемског типа и да овдашње друштво треба да изнађе квалитетну стратегију у борби против корупције.

Фелер је истакао да је ЕУПМ спреман да пружи потребну помоћ и да сљедеће двије године има мандат да помаже агенцијама за провођење закона у БиХ у борби против организованог криминала и корупције.

Федерални министар унутрашњих послова Мухидин Алић рекао је да је корупција присутна у свим сегментима друштва и додао да је борба против организованог криминала и корупције приоритет МУП-а Федерације БиХ у наредној години.

"Корупција подрива основне вриједности сваког друштва, као што је једнакост људи пред законом, праведност, смањује повјерење грађана у систем и због тога је неопходно предузети даље кораке на спречавању корупције", истакао је Алић.

Представник младих у БиХ и члан Центра за културу дијалога БиХ Бојана Пејовић каже да се млади морају упознати са начинима борбе против корупције, јер се и они већ суочавају са овим појавама.

"Иако имам 17 година, већ сам се суочила са корупцијом, јер смо у мојој породици морали платити доктору да би помогао", рекла је Пејовићева.

Кампања "Корупција ти узима све", која ће трајати наредна два мјесеца, проводи се с циљем да се настави едукација грађана о феномену корупције и начину његовог сузбијања, као и да се утиче на подизање свијести јавности о питањима која се тичу њихове безбједности и учења о начинима на којима може бити заједничких побољшања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog