Svijet

Милиони Британаца несретни и усамљени

ЛОНДОН - Милиони Британаца су несретни, усамљени и неспособни да се ухвате у коштац са великим промјенама на радном мјесту, односима међу људима и породици, резултати су најновијег истраживања организације "Фондација младих", пише "Гардијан".


У овом истраживању Британија је приказана као психолошки осјетљиво друштво у коме се са повећањем богатства повећава и изолација појединца и стрес.

Иако су социјалне службе начиниле велике кораке ка рјешењу проблема сиромаштва оне се нису позабавиле растућим проблемима менталних обољења и поремећаја који је узрокован порастом изолације и распада породица, наводи се у истраживању Фондације младих.

"Велика Британија је већински сретна земља, али у којој живи много несретних људи. Многи слојеви британског друштва су крхки и склони распаду, посложни шоковима, стресу и на ивици нервног растројства"

"Велика Британија је већински сретна земља, али у којој живи много несретних људи. Многи слојеви британског друштва су крхки и склони распаду, посложни шоковима, стресу и на ивици нервног растројства", наводи се у извјештају.

У истраживању се истиче да је систем социјалне помоћи државе успио да испуни физичке и материјалне потребе људи као што су обезбјеђивање довољно хране, мјеста за живот и медицинске помоћи. Али, упркос материјалном обиљу чини се да значајно опадају способност друштва да испуни психолошке и психосоцијалне потребе људи.

Многи људи су осјетљивији на животне шокове као што су туга и жалост, незапосленост, распади веза и погоршање односа међу људим јер су нестале традиционалне социјалне мреже које су уједињавале људе од Цркве до породице.

"Очитији меритокрастски систем друштва охрбарио је људе да буду амбициознији за своје властите потребе, али у исто вријеме осјетљивији на неуспјехе и склоније да криве себе, а не судбину или класно уређење, ако нешто крене лоше.

"Неки од елемената друштва који су нам помагали да се суочимо са стварима и који су били као амортизери шока, вјера и породица, атрофирали су", наводи се у истраживању.


"Неки од елемената друштва који су нам помагали да се суочимо са стварима и који су били као амортизери шока, вјера и породица, атрофирали су", наводи се у истраживању.

Ово истраживање је у супротности са ставовима конзервативаца, посебно лидера Дејвида Камерона, да је британско друштво "сломљено" и да је узрок или акцелератор многих социјалних зала и болести зависност од социјалне помоћи државе. Умјесто тога, наводи се у истраживању, иако је друштво крхко и ломљиво већина људи добро живи у материјалном смислу и сами вјерују да живе у снажним и заједницима које им помажу.

"Држава са социјалним осигурањем за све грађане неке ствари добро обавља. Она рјешава проблеме сиромаштва, али уколико жели да буде осјетљивија на социјалне промјене у 21. вијеку мора да размишља критички о стварима које не обавља тако добро", наводи се истраживању.

"Психолошке потребе су једнако битне и хитне као и материјалне", каже Рушанара Али, помоћник директора Фондације младих и коаутор истраживања.

Држава са социјалним осигурањем за све грађане треба да буде преудешена кроз призму добробити и менталног здравља људи, наводи се у истраживању.

Неуспјех у рјешавању психолошких и емотивних питања као што је усамљеност може да доведе до акумулације великих проблема, посебно код осјетљивих људи који су склони су депресији и више пате у случају незапослености и лошег физичког здравља.

"Најгори и најважнији ризици су ментална обољења, распади веза међу људима, незапосленост као и сиромаштво, посебно код старије популације", наводи се у истраживању.

У истраживању се позива друштво да тинејџерима и избјеглицама да мобилне телефоне и приступ интернету јер им ти неопходни друштвени алати омогућавају да се укључе у друштво и ту није ријеч о лускузу.

"За ментално здравље важни су социјални контакти и на том плану људима треба пружити подршку, посебно онима у невољи", закључује се у истраживању.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog