Svijet

Самит је прилика коју свијет не смије пропустити

КОПЕНХАГЕН - Дански премијер Ларс Леке Расмусен изјавио је данас да је климатски самит УН у Копенхагену „прилика коју свијет не смије да пропусти".


Расмусен је на отварању двонедјељне конференције у данској пријестоници рекао делегатима из 192 земље да је неопходно усвајање „снажног и амбициозног споразума о климатским промјенама".

У раду самита учествоваће око 100 лидера, с циљем да постигну договор који ће замијенити Протокол из Кјота из 1997. године, преноси Би-Би-Си.

УН су објавиле да је велики број земља обећао да ће извршити смањење емисија гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

Расмусен је рекао делегатима да свијет прати конференцију која има задатак да заштити будућност човјечанства.

„У наредне двије седмице Копенхаген ће бити град наде. До краја самита морамо да одговоримо на очекивања свијета и осигурамо наду у бољу будућност", рекао је дански премијер.

Касније је Рацендра Пачаури, шеф Међудржавне комисије о климатским промјенама, критиковао недавно јавно објављивање порука електронске поште о климатским промјенама које су размјењивали научници британског универзитета Источна Англија.

Саудијски преговарач о клими Мохамад ал Сабан, који се противи смањењу штетних емисија, рекао је у обраћању учесницима конференције да је објава порука пољуљала повјерење у науку о клими.

Аналитичари сматрају да и даље постоје велика неслагања између онога што научници кажу да је неопходно и онога што нуде политичари.

Шеф климатске конвенције УН Иво де Бер изразио је оптимизам у погледу смањења штетних емисија и указао на чињеницу да су богате земље спремне да помогну сиромашнима у развоју „зелене технологије".

Чланице Афричке уније запријетиле су да ће напустити конференцију уколико индустријски развијене државе не помогну сиромашнима током транзиције у чисту економију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog