Svijet

Њемачка плаћа одштету жртвама напада у Авганистану

БЕРЛИН - Њемачка влада спремна је да плати одштету цивилним жртвама ваздушног напада на сјеверу Авганистана који је почетком септембра изведен на наредбу њемачког официра у саставу међународних снага ИСАФ.


Ово је саопштио представник Министарства одбране у Берлину, наводећи да се тренутно са адвокатом жртава преговара о начину на који би овај случај могао да буде ријешен.

Напад авиона међународних снага ИСАФ у Авганистану на групу талибана, који су претходно од савезника украли двије цистерне са горивом, изведен је 4. септембра ове године.

Министар одбране Франц Јозеф Јунг, који је у међувремену поднио оставку због лошег обавјештавања парламента и јавности о нападу, најприје је тврдио да су жртве само талибани.

Тек касније се испоставило да међу 142 погинулих има и између 30 и 40 цивила, међу којима су и дјеца. Ријеч је о људима који су дошли да се снабдију горивом из цистерни које су украли талибани.

Међутим, њемачки адвокат Карим Попал, који заступа цивилне жртве напада, навео је да има пуномоћи чак 78 породица жртава напада.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog