Svijet

Након демонстрација у Ирану мирније стање

ТЕХЕРАН - У Техерану се смирила ситуација послије сукоба између полиције и неколико хиљада демонстраната окупљених испред универзитета.


Иранске безбједносне снаге и припадници милиције сукобили су се испред техеранског универзитета са хиљадама демонстраната који су се окупили да би обиљежили годишњицу погибије три студента током антиамеричких демонстрација 1953. године.

Безбједносне снаге су демонстранте, који су узвикивали „Смрт диктатору", тукли пендрецима и на њих испалили сузавац. Ситуација се послије подне смирила.

Иранске власти су забраниле страним новинарима акредитованим у Техерану да прате демонстрације, тако што су им одузели прес картице на 48 сати.

Велика Британија и САД осудиле су употребу силе на данашњим демонстрацијама и позвале власти у Техерану на уздржаност.

Шеф британске дипломатије Дејвид Милибанд позвао је иранске власти да не гуше силом демонстранције.

„То представља наставак масовног кршења људских права, као што је било после предсједничких избора 12. јуна. Слобода изражавања представља суштинску вредност коју све земље треба да поштују", рекао је Милибанд.

САД су осудиле Иран због „нове репресије против мирних демонстрација", оцијенивши да Иран крши своје законе и устав.

Вашингтон је осудио „стална малтретирања, хапшења и осуђивања људи који учествују на мирним демонстрацијама", што представља „кршење права прописана уставом".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog