Svijet

Јерусалим: Подјељен, па главни град двије земље

ТЕЛ АВИВ, БРИСЕЛ - Министри спољних послова ЕУ позваће Израел и Палестинце да ријеше статус Јерусалима као будућег главног града двије државе, судећи по нацрту документа који ће, како се очекује, данас бити одобрен на састанку у Бриселу.


Нацрт, до кога је дошла агенција Ројтерс, критикује Израел због изградње јеврејских насеља на окупираној Западној обали и оцјењује да се тиме пријети дводржавном рјешењу сукоба два народа.

Такође се упућује позив Израелу да оконча дискриминаторски однос према Палестинцима.

Истовремено се подсјећа да Савјет Европе никада није признао анексију источног Јерусалима, који је Израел најпре окупирао у шестодневом рату 1967. заједно са Западном обалом.

„Да би било истинског мира мора се наћи начин да се ријеши статус Јерусалима као будућег главног града двије државе", наведено је у нацрту документа.

Израелски званичници су већ унапријед испољили забринутост због наговјештаја усвајања таквог документа с дугом листом критика на рачун Израела јер сматрају да ће Јерусалим остати заувјек неподјељен под суверенитетом јеврејске државе.

Они тврде да такав став ЕУ унапријед одређује исход мировних преговора. Међутим, ради се заправо о ставу који је ЕУ већ усвојила и који су дипломате тог блока земаља већ преносиле и једној и другој страни.

У нацрту документа се Палестинци позивају да ослободе отетог израелског војника Гилада Шалита.

Помиње се и недавна одлука Израела да уведе десетомјесечни мораторијум на изградњу нових домова за Јевреје у јеврејским насељима, уз опаску да је потребно више акције како би се стране вратиле преговорима.

Критикује се и изградња сепарационе баријере на окупираној територији, рушење палестинских кућа и исељавање палестинских породица.

Градоначелник Јерусалима Нир Баркат позвао је ЕУ да одбаци сваку будућу подјелу Светог града између Израела и Палестинаца, упозоривши да ће Европљани тако изгубити право да буду поштени посредник ако подрже нови „Берлински зид".

„Јерусалим мора остати уједињен", навео је Баркат у писму новопостављеном високом представнику ЕУ за спољне послове Кетрин Ештон.

Објаснио је да Јерусалим мора остати отворен за 3,4 милијарди људи свих вјера које имају света мјеста у том граду.

Израелска влада је већ упозорила чланице ЕУ, јавно и приватно, да морају одбацити приједлог земље предсједавајуће ЕУ, Шведске, којим се пооштрава подршка подијели Јерусалим, назвавши га опасном пријетњом мировним напорима.

Повезан текст

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog