Svijet

Американац оптужен да је помагао исламистичке нападе у Мумбајију

МУМБАИ - Амерички држављанин Дејвид Колеман Хедли (49) оптужен је данас да је помагао у планирању терористичких напада извршених прошле године у индијском финансијском центру Мумбаију када је убијено 166 лица.


Америчко тужилаштво терети Хедлија, који живи у Чикагу за планирање бомбашких напада на јавна мјеста у Индији, убиство и наношење повреда те пружање материјалне подршке страној терористичкој групи.

Нове оптужбе против Хедлија, који је познат и као Дауд Гилани, објављене су након што је он претходно оптужен и за учешће у планирању убиства уредника данског листа "Јиландс пост"који је објавио карикатуре пророка Мухамеда 2005. године.

Хедли је оптужен да је вршио извиђање три локације у Мумбаију - луксузни хотел "Таџ", жељезничку станицу и јеврејску кућу "Чабад" - које су биле мете напада у новембру 2008. године.

У оптужници се наводи да је Хедли током протекле деценије боравио у камповима за обуку терориста у Пакистану милитантне организације Лашкари Таиба.

Индија и САД оптужују ову групу да је одговорна за нападе. Пакистан, који је испрва негирао ове оптужбе, почетком ове године је донио исти закључак.

Хедли је рођен у Вашингтону. Његов отац био је пакистански дипломата а мајка Американка, која га је 1977. године довела у САД. Он је 2006. године прихватио мајчино презиме што му је, према тврдњама тужилаштва, олакшало да путује преко граница.

Припадници америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) ухапсили су Хедлија у октобру док се припремао да се укрца у авион који је ишао из Чикага у Пакистан.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog