Svijet

EУ одгодила отварање преговора са Мaкедонијом

БРИСЕЛ - ЕУ је одгодила одлуку о отварању преговора о чланству са Македонијом након што се Грчка успротивила ранијем почетку преговора.


У саопштењу са којим су се сагласили шефови дипломатија ЕУ у Бриселу наводи се да ће ово питање бити поново разматрано током шпанског предсједништва европским блоком, које почиње 1. јануара и траје до 30. јуна 2010. године.

Македонија је изразила наду да ће лидери ЕУ одредити датум за почетак преговора на самиту који се у Бриселу одржава током ове седмице.

Међутим, Атина се противи уласку Македоније у ЕУ због спора у вези са називом. Грчка провинција која се граничи са овом бившом југословенском републиком носи име Македонија и Атина сматра да је то повреда њеног суверенитета.

"Савјет министара узео је у обзир препоруке Европске комисије да покрене преговоре о чланству са бившом југословенском републиком Македонијом и ово питање ће обрадити током мандата сљедећег европског предсједништва", наводи се у саопштењу из Брисела, преноси Ројтерс.

У ранијем нацрту саопштења министри су навели да ће ово питање разматрати у марту 2010. године.

Неименовани дипломата ЕУ рекао је да је Атина сугерисала да неће разматрати укидање блокаде напретка Македоније ка чланству док не буду окончани предсједнички избори заказани за март 20101. године.

Француски министар за Европу Пјер Лелуш рекао је јуче да међу министримна влада подијељено мишљење и да се Грчка против да се помиње датум почетка преговора док су остали изразили жељу да преговори почну што је прије могуће.

Према његовим ријечима, Француска, која жели да буде одложено даље проширење након очекиваног пријема Хрватске и Исланда 2012. године, подржала Грчку као знак солидарности.

У саопштењу је поздрављен напредак Македоније у спровођењу реформи, посебно у области борбе против корупције.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog