Svijet

Исланд ће сачекати до марта

БРИСЕЛ - Исланд мора да чека до марта наредне године на званичан почетак преговора о приступу ЕУ јер препоруке за апликацију Рејкјавика још нису завршене, изјавиле су данас дипломате ЕУ.


Према ријечима дипломата, Рејкјавик се надао да ће добити одобрење лидера ЕУ на самиту, који се одржава ове седмице, за формални почетак приступних преговора са европским блоком али одлагање у именовању новог сазива Европске комисије успорило је процес.

Нови сазив Европске комисије требало је да преузме дужност 1. новембра, али је тај чин одгођен док лидери ЕУ не изаберу новог предсједника Уније и високог представника за спољну политику и безбједност што је предвиђено Лисабонским споразумом који је на снагу ступио 1. децембра. Очекује се да ће нови сазив Европске комисије преузети дужност 1. фебруара.

"Постоје три препреке. Прва је што смо морали да чекамо нову Европску комисију пошто тренутна не може да предузима никакве правно обавезне одлуке. Други проблем је одлагање у самој комисији и први нацрт мишљења неће бити објављен до 14. децембра а трећи разлог је што Њемачка није ускладила свој устав са Лисабонским уговором", рекао је један од дипломата.

Лидери ЕУ могу да донесу одлуку о евентуалном почетку званичних преговора са Исландом када Европска комисија изради своју препоруку.

Други дипломата рекао је да ће, према ономе што је до сада сугерисала Европска комисија, извјештај бити готов за сљедећи самит ЕУ у марту 2010. године те да би преговори тада требало да буду покренути.

Исланд је покренуо питање чланства у европском блоку почетком ове године након што је колапс банковног система уништио економију, због чега је Рејкјавик био приморан да прихвати више милијарди долара помоћи од Међународног монетарног фонда (ММФ) и других земаља.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog