Svijet

Позив Израелу да се укључи у преговоре о Јерусалиму

БРИСЕЛ - Министри спољних послова земаља ЕУ затражили су данас од Израела да се укључи у преговоре о статусу Јерусалима, уз оцјену да тај град треба да буде пријестоница и Изрела и будуће палестинске државе, што је став који јеврејска држава одбија.


"Уколико желимо истински мир, кроз преговоре се мора пронаћи начин за рјешавање статуса Јерусалима као будућег главног града обје државе", саопштили су министри.

У тексту се додаје да ЕУ "неће признати никакве промјене граница које су важиле прије 1967. године, укључујући Јерусалим, осим оних измјена које договоре двије стране".

Израел је у рату 1967. године заузео Западну обалу и Источни Јерусалим, а касније је извршио анексију источног Јерусалима и околних предграђа.

Коментатори сматрају да ће ово саопштење разљутити Израел, који сматра да је Јерусалим његова недјељива пријестоница.

Статус Јерусалима, светог града за три религије, увијек је био осјетљиво питање у мировном процесу за Блиски исток.

Палестинци желе да Источни Јерусалим буде главни град њихове будуће државе, коју ће чинити Западна обала и Газа.

Министри ЕУ наводе да је статус овог града једно од питања која треба ријешити уколико се жели постићи било какав напредак у окончању израелско-палестинског сукоба.

У саопштењу се наводи да Израел треба да обустави градњу досељеничких насеља на окупираној Запандој обали, као и дискриминацију Палестинаца у Источном Јерусалиму, гдје је у току ширење јеврејских насеља.

"У свјетлу недавних инцидената, Савјет позива све стране да се уздрже од провокативних акција. Савјет напомиње да никада није признао анексију Итсочног Јерусалима", наводи се у саопштењу министара спољних послова земаља ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog