Republika Srpska

Привредна комора Србије се нада бољој години

БЕОГРАД - Предсједник Привредне коморе Србије Милош Бугарин је рекао да је ова година била једна од лошијих по привреду Србије, а да у идућој очекује благо побољшање.


"После низа добрих привредних година, ова година је једна од лошијих, због глобалне финансијске и економске кризе, која је довела до пада просечног привредног раста за пет до седам одсто", рекао је Бугарин новинарима на пријему у ПКС поводом предстојећих празника.

Наводећи да не очекује да ће 2010. година бити тешка као ова, он је истакао да су очекивања да ће идућој години бити истварен благи привредни раст од један до 1,5 одсто.

"Не очекујем да ће бити лако ни у 2010. години. Био бих веома срећан ако привредни раст буде 1,5 одсто, а све преко тога ће се сматрати изузетним успехом", рекао је Бугарин.

Он је навео да Србија има крхку привреду и да ће наредне године бити тешко због јаке конкуренције, али да би био сретан када би Србија задржала лидерску позицијуу региону.

Бугарин је рекао да га радује одмрзавање Прелазног трговинског споразума ЕУ са Србијом и визна либерализација, наводећи да је то дошло као награда за дисциплину и стабилан реформски и европски курс Владе Србије.

Он је похвалио мјере Владе усмјерене на превазилажење економске кризе, али је изнио критику да су оне биле краткорочне.

"Замерке привредника је што су те мере биле краткорочне, а не на дужи период, јер се само тако може обезбедити предвидивост пословања", навео је Бугарин.

Говорећи о захтјевима српских привредника према Влади Србије, Бугарин је истакао да је на првом мјесту предвидивост курса и стабилност динара као национален валуте, јер ако је то немогуће одржати, онда треба уверсти евро, пошто постоје и такви зајтеви привредника.

Бугарин је навео да привредници траже и смањење обавезне резерве банака, како би се дошло до јефтинијих кредита за привреду, као и формирање Српске развојне банке, која би пласирала повољне кредите за привреднике са отплатом до 15 година.

"Када крене Статут Војводине и преношење надлежности, Војводина ће за месец до два формирати војвођанску развојну банку, па је потребно да постоји и српска развојна банка, без намере да се дели нека територија", сматра Бугарин.

Он је додао да привредници траже и формирање аграрне протекционистичке банке за кредитирање српске пољопривреде, за коју је рекао да је садашњи однос државе према овој јединој привредној грани, која остварује суфицит и у времену кризе, бахат и грешан.

Бугарин је рекао да се треба смањити јавна потрошња, а не да се троши 20 одсто више него што се зарађује, као и да је потребно квалитетно реформисати јавни сектор и администрацију, гдје је превише запослених, те убрзати "гиљотину прописа".

"Немамо времена за губљење, ионако смо га много изгубили", додао је Бугарин.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog