Republika Srpska

Створити приплод у сточарству

МОДРИЧА - У Модричи је данас потписан Споразум о реализацији пројекта "Стварање основе за производњу квалитетног приплодног подмлатка у говедарству", који би на подручју ове општине требало да буде реализован до 2013. године.


Циљ пројекта јесте стварања добре генетске основе за интензивну производњу млијека на властитим фармама и добар приплодни подмладак за тржиште.

Споразум су потписали представници Удружења пољопривредних произвођача "Модричка поља", Републичке агенције за узгој и селекцију у сточарству, Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске, Ветеринарска станица и начелник општине Модрича Младен Крекић.

Пројектом је предвиђено да општина Модрича обезбиједи предуслове за реализацију, док ће Удружење пољопривредних произвођача "Модричка поља" извршити избор фармера за учешће у пројекту, те пружити помоћ у реализацији "Зимске школе" за фармере.

Агенција за пружање стручних услуга у пољопривреди обавезала се да ће прикупљати и обрађивати податке о производњи млијека и приплодног подмлатка у сточарству на фармама, давати потребна стручна упуства с циљем отклањања проблема и дизања нивоа производње, те организовати практичну обуку на фармама.

Агенција за узгој и селекцију у сточарству ће прикупљати податке на фармама о репродукцији и селекцији уз успостављање матичне евиденције, те израдити план осјемењавања на бази производње и оцјене грла.

Вјештачко осјемењавање и контролу здравственог стања говеда вршиће Ветеринарска станица Модрича, истакнуто је у Споразуму, чијем потписивању је присуствовао велики број узгајивача говеда.

Према подацима Одјељења за привреду Модрича, пројектом ће бити обухваћено 43 фарме са 400 грла говеда.

На подручју Модриче регистровано је 1000 говеда од којих је у претходним годинама увезано 600 стеоних јуница укупне вриједности 2.400.000 КМ. Дневно модрички фармери произведу 10 000 литара млијека.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog