Svijet

Спрема се олуја на самиту за климатске промјена

КОПЕНХАГЕН - Документи који су процурили у јавност са самита УН о клими откривају раздор између индустријских сила и земаља у развоју, који доводи у питање могућност склапања новог споразума.


Активисти кажу да нацрт текста који је, као домаћин, предложила Влада Данске, доводи сиромашне земље у подређен положај, преноси Би-Би-Си.

Приједлогом је предвиђено да сва питања буду ријешена у оквиру јединственог новог споразума, док се у алтернативном тексту земаља у развоју тражи продужење Протокола из Кјота.

Очекује се да ће остали блокови представити своје текстове у наредним данима.

Предсједници радних група потом ће различите документе морати да уграде у политички документ који би свјетски лидери и делегати осталих земаља могли да потпишу на крају конференције.

Мања група кључних земаља разговарала је прошле седмице о данском приједлогу и алтернативном тексту Бразила, Јужноафричке Републике, Индије и Кине.

Дански приједлог није био познат док га у поподневним сатима на свом интернет сајту није објавио лист „Гардијан".

Документ показује да су богате земље и државе у развоју подијељене у вези са питањима нивоа смањења штетних емисија у земљама у развоју, одређивања датума након којег емисије морају да буду умањене и облика самог споразума.

Земље у развоју желе да њихов допринос буде регулисан продужењем Протокола из Кјота, а данским нацртом предвиђено је склапање јединственог новог глобалног споразума о борби против климатских промјена.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog