Svijet

Расте број новинара иза решетака

ЊУЈОРК - Број новинара хонорараца који завршавају у затворима широм свијета удвостручен је у посљедње три године и одражава промјене у глобалном информисању, објавио је данас Комитет за заштиту новинара.


У извјештају организације са сједиштем у Њујорку наводи се да је до 1. децембра у затворима било 136 извјештача, уредника и фоторепортера, што представља повећање за 11 у односу на прошлу годину.

Скоро половина ових новинара су хонорарни медијски радници.

У извјештају се додаје да је број новинара хонорараца који су се нашли иза решетака повећан у вријеме када је интернет омогућио независан рад већем броју извјештача.

Неке медијске куће почеле су више да се ослањају на хонорарце, умјесто на стално запослене новинаре, у извјештавању из иностранства, да би смањиле трошкове.

Директор ЦПЈ Џоел Сајмон каже да је прошло вријеме када су новинари ишли на опасне задатке уз сазнање да иза њих стоји њихова медијска организација.

"Данас су новинари на линијама фронта и све више раде самостално. Пораст онлајн новинарства отворио је врата новој генерацији извјештача, али су они постали рањивији", саопштио је Сајмон.

Кина је 11. годину за редом земља која је затворила највише новинара, њих 24. Потом слиједе Иран, Куба, Еритреја и Мјанмар, наводи се у извјештају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog