Republika Srpska

Пад улагања у РС због економске кризе

БАЊА ЛУКА - Министар за економске односе и региналну сарадњу Републике Српске Јасна Бркић изјавила је да је, усљед утицаја економске и финансијске кризе у свијету, дошло до пада ино-улагања у Српску, чији износ за првих девет мјесеци ове године износи 100 милиона КМ.


"Највише је уложено у трговину, а потом у индустрију. У односу на претходну годину, када је у Републику Српску уложено 300 милиона КМ, пад је евидентан", рекла је Бркићева.

Она је навела констатацију UNCTAD-а /УН Конференција за трговину и развој/ који у свом извјештају за ову годину наводи да је у свијету, усљед кризе, дошло до пада директних страних улагања, наводећи да је 2007. година у свијету била рекордна по приливу страних инвестиција, да би 2008. стране ивнестиције опале за 14 одсто, а у првом кварталу ове године, пратећи 96 земаља свијета, дошло је до пада директних страних инвестиција за 44 одсто.

Бркићева је додала да, када је ријеч о страним улагањима, процјене говоре да ће до благог опоравка у свијету доћи 2010. године, али да ниво из 2007. године неће бити достигнут чак ни у 2011. години.

"Због велике конкуренције, а и борбе за стране инвеститоре у цијелом свијету, у Републици Српској ћемо значајније интезивирати активности на изради конкретних инвестиционих понуда, привлачењу, али и задржавању страних инвеститора", нагласила је она.

Према њеним ријечима, висина и квалитет директних страних улагања зависе од бројних фактора - као што су повољни и стабилни законски оквири, једноставне и предвидиве административне процедуре, управљање земљишним књигама, опште и технопредузетничке инфраструктуре, квалитет и цијена људских ресурса, јавне понуде у смислу конкретних пословних идеја за улагање, промоције, политичка стабилност и друго.

"С тим у вези, бројни су и субјекти битни за стварни долазак страних инвестиција у Републку Српску, од ресорних министарстава, Привредне коморе, Инвестиционо-развојне банке, Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, општине и локалне развојне агенције, привредног представништва Српске у иностранству...", рекла је Бркићева, додајући да су унутар БиХ битни партнери Српске - Савјет страних инвеститора, ФИПА, те међународне организације које се баве проблематиком страних улагања.

Она је навела и да је важна сарадња са агенцијама за промоцију страних улагања у окружењу с циљем размјене искустава, знања, развоја комплементарних потенцијала за улагања, размјена информација о потенцијалу могућих инвеститора и слично, као и да је Министарство на чијем је челу успоставило сарадњу са неким од тих агенција.

"Чињеница је да су се активности институција и субјеката битних за довлачење страних ивестиција дуплирале, па је Министарство за економске односе и регионалну сарадњу преузело улогу координатора ових институција ради што успјешније реализације стратегије за подстицање директних страних улагања и Акционог плана за њено провођење", нагласила је Бркићева.

Она је додала да је у организацији овог министарства, и уз стручну помоћ њемачке организације ГТЦ, у току реализација пројекта обуке људи који раде на тим пословима у кључним институцијама, управо како би се заједничким радом и истом методологијом постигли синергетски ефекти у привлачњеу директних страних улагања.

"С циљем унапређења привредне и других облика сарадње Републике Српске са иностранством, представништва Српске у иностранству раде на изналажењу пословних партнера у земљама својих сједишта, промовишу привредне потенцијале Српске, подстичући улагање у њену привреду и организују промотивне скупове и сличне манифестације ради подстицања извоза из Републике Српске и дуге активности, рекла је Бркићева.

Она је навела да представништво Српске у Србији интензивно ради на развоју пројекта прекограничне сарадње под називом "Пројекат сарадње за развој Подриња", чији је циљ успостављање и унапређење привредне сарадње у широј области Подриња, јачањем капацитета малих и средњих предузећа.

Бркићева је подсјетила да је заједничким дјеловањем представништва Републике Српске у Србији, као и више министарстава, интензивиране активности на реализацији Споразума о сарадњи у области приврде између Српске и Србије, а такође се воде и активности на укључивању произвођача аутодијелова из Републике Српске у ланац добављача за "Фиат аутомобили Србија".

"Представништво Српске у Белгији, са сједиштем у Бриселу, ради на интензивирању сарадње са европским партнерима, а добар примјер сарадње је пројекат који се односи на процјену потенцијала биомасе у производњи електричне и топлотне енергије, чији приједлог је припремило Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске у сарадњи са овим Представништвом и Скупштином европских регија", рекла је Бркићева.

Она је, говорећи о усклађивању законодавства са правном тековином ЕУ, истакла да се може констатовати напредак процедурално, кадровски и суштински.

"Један дио прописа је суштински, и у процедурално већем степену, усклађен са прописима ЕУ, и то посебно у области животне средине, електронских комуникација, дијела финансијског сектора и оквира за рад привредних друштава", рекла је Бркићева, додајући да ће у активности у овом сегменту бити и посебно усмјерене на јачање кадровских ресурса за планско усклађивање домаћег законодавства са прописима ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog