Republika Srpska

Србија: Појефтињују храна, рачунари и намјештај

БЕОГРАД - Највише користи од примјене Прелазног трговинског споразума, који су министри спољних послова ЕУ прекјуче деблокирали у Бриселу, могли би да имају грађани Србије, јер би у наредној години могло доћи до снижења цијена прехрамбених производа, компјутера, намјештаја.


Домаћа привреда би могла да има већи извоз у земље Уније, али уз оштрију конкуренцију.

Стручњаци су сложни у томе да ће потрошачи највише користи осјетити од слободне трговине и нижих царина, али додају да конкретне промјене не треба очекивати одмах. Наиме, ријеч је о шестогодишњем процесу током кога ће царине бити постепено снижаване.

Предсједник Привредне коморе Србије Милош Бугарин истиче да ће либерализација трговине за грађане значити снижавање цијена робе.

"Неће бити оптерећења царинама, што ће се одразити и на коначну цену, а то ће се десити оног тренутка када споразум ступи на снагу. Тиме ће бити обухваћена и дрвнопрерађивачка, прехрамбена и индустрија намештаја, ИТ технологије, текстил", наглашава Бугарин.

Он додаје да је за сада тешко рећи за колико ће цијене бити снижене јер сваки производ има различита царинска оптерећења, али ће Привредна комора у наредних мјесец и по дана направити озбиљну процјену за колико би цијене могле да падну.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog