Svijet

Земље у развоју против данског климатског споразума

КОПЕНХАГЕН - Приједлог Данске о новом глобалном климатском споразуму процурио је у јавност и изазвао бурно негодовање земаља у развоју на конференцији УН у Копенхагену.


Земље у развоју страхују да би у случају усвајања нацрта остале трајно сиромашне, јер би им наметнуте обавезе онемогућиле економски развој.

"Нацрт политичког споразума" подијељен је у неформалном облику учесницима конференције 192 земље, чији је циљ проналажење рјешења за глобално загријавање планете.

Група која окупља 77 земаља у развоју осудила је дански текст због фаворизовања богатих држава у вези са кључним питањима - смањењем емисија кабон диоксида и финансирањем борбе против климатских промјена.

"Овај текст озбиљно пријети успјеху преговарачког процеса у Копенхагену", изјавио је на конференцији за новинаре судански изасланик Лумумба Станислас Дија Пин, који предводи Групу 77, чије су чланице и највећи загађивачи Кина и Индија.

Он је додао да чланице Г77 неће напустити преговоре, јер се не смије допустити неуспјех састанка у Копенхагену, али да неће ни потписати неправедан споразум.

У нацрту документа наводи се да све стране "дијеле визију" о ограничавању загријавања планете на два степена Целзијуса у односу на прединдустријско доба.

Нису објављени детаљи о емисијама карбон диоксида, али нацрт указује на рок до којег земље у развоју

У пријелдогу се наводи да би проширена верзија Протокола из Кјота требало да буде дио новог гобалног климатског пакта.

Протокол тренутно обавезује развијене земље да смање штетне емисије до 2012. године. Државе у развоју оптужују богате земље да покушавају да "укину Кјото" његовим утапањем у нови споразум.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog