Svijet

Европа дискриминише мањине

ШТОКХОЛМ - Мигранти и припадници мањина у земљама ЕУ изложени су шокантном нивоу дискриминације, а већина не пријављује инциденте властима, наводи се у данас објављеном извјештају Агенције ЕУ за фундаментална права.


Истраживањем је обухваћено 23 000 људи из свих земаља ЕУ. Резултати су показали да су мањине дискриминисане у свим аспектима свакодневног живота, од радног мјеста до школских учионица и чекаоница у здравственим установама.

Најтеже су погођени Роми, а потом мигранти из подсахарских афричких земаља и држава сјеверне Африке, наводи ФРА.

„Резултати откривају шокантне доказе о дискриминацији са којом су мањине суочене у свакодневном животу", пише у извјештају.

ЕУ, која је 2000. године усвојила закон против дискриминације, до сада није спровела овако обимну анкету, кажу истраживачи.

„Бројке су, за многе групе, прилично шокантни. То указује на чињеницу да је ријеч о проблему који се мора ријешити", изјавила је Јо Гуди, вођа истраживања.

Дискирминација је најизраженија на радном мјесту и у процесу запошљавања, који је „кључан у вријеме економског пада", додала је Гуди.

Сваки пети мигрант из сјеверне Африке рекао је да га је полиција заустављала због расне припадности, рекла је Гуди.

Више од 80 одсто испитаника изјавило је да нису пријављивали дискриминацију властима јер мисле да то не би ништа промијенило. Преко 50 одсто испитаника није ни знало за постојање закона против дискриминације.

nesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog