Svijet

Ирска у Стразбуру брани забрану абортуса

СТРАЗБУР - Ирска је пред Европским судом за људска права бранила свој строги закон о абортусу, против којег су се овом суду жалиле три жене, тврдећи да им је угрозио здравље и поврjедио њихова права, као и да намеће дискриминацију на полној основи.


Те жене, двије Иркиње и једна Литванка која живи у Ирској, морале су да путују у Британију да би обавиле абортус.

Ирски државни тужилац Пол Галагер истакао је да овај процес поткопава саме принципе Суда, будући да је он током 50 година признавао различитост култура и традиција у Европи, као и то да фетус ужива право на заштиту на основу Конвенције о људским правима.

Галагер је такође подсjетио да је Ирска очување свог закона о абортусу истакла као услов за одржавање поновљеног референдума о Лисабонском споразуму и да је за то добила гаранције својих партнера из Уније.

Правни савjетник ирске владе Доналд О'Донел је истакао да о томе када живот заиста почиње не постоји консензус и да Ирска својим законом о абортусу брани право на живот, који је гарантован Европском конвенцијом о људским правима.

Заступница тужиља, Џули Кеј, навела је разлоге који су их мотивисали да се одлуче за прекид трудноће.

Једна од њих је незапослена и дугогодишњи алкохоличар, која живи испод линије сиромаштва. Кад је остала трудна, управо је покушавала да поврати старатељство над своје четворо дjеце. Друга је била под ризиком од ванматеричне трудноће, док се трећа опорављала од рака и плашила се враћања болести уколико изнесе трудноћу до краја.

Према подацима Ирског удружења за планирање породице, у Британију сваке године на абортус одлази 6.000 Иркиња.

Очекује се да ће Европски суд за људска права о овом случају пресудити у року од неколико мјесеци. Овај суд је, иначе, својевремено наложио пољској држави да исплати одштету жени која је готово ослијепила пошто јој је био ускраћен абортус.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog