Svijet

Не јењава препирка о природи климатских промјена

ЛОНДОН - Више од 1.700 британских научника потписало је декларацију којом потврђују да је климатске промјене проузроковао човјек, као одговор на оптужбе лажних експерата да се манипулише подацима, саопштили су данас званични извори.


"Ми, чланови британске научне заједнице, имамо највеће повјерење у доказе о глобалном загријавању и у научне основе које омогућавају да се закључи да су климатске промјене настале углавном због људских активности", написали су научници у тексту који кружи британском метеоролошком службом.

Петиција, коју је објавио дневник "Тајмс" а потврдила је данас британска метеоролошка служба, појавила се у тренутку док у Копенхагену траје састанак представника 193 државе који покушавају да пронашу споразум о глобалном загревању.

Метеоролошка служба је тражила да 70 научника потпише и покрене петицију као реакцију на скандал познат као "Клајметгејт", а за који је УН покренуо истрагу.

Пojам "Клајметгејт", искован по узору на "Вотергејт", амерички скандал с прислушкивањем противника због којег је морао одступити тадашњи амерички предсједник Ричард Никсон, избио је у јеку припрема за свјетски самит о клими који се одржава у Копенхагену.

Аутори "Клајметгејт" тврде да је глобално загријавање мит, свјетска завјера интересних група.

Анализирајући 1.000 електронских порука и 4.000 докумената које су размјењивали научници који су радили у изради извјештаја Међународног панела о климатским промјенама, скептици тврде да су научници заправо податке прилагођавали тако да извјештај подржи тезу о глобалном загријавању.

Након скандала, званичници Метеоролошке службе покренули су петицију "бранећи своју професију против овог напада без преседана, који је требало да их дискредитује као и науку о глобалном загревању

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog