Svijet

Океани презасићени загађењем

КОПЕНХАГЕН - Свјетски океани апсорбују једну четвртину свих људских емисија карбон-диоксида сваке године, због чега је вода засићена до те мјере да би корали могли да угину, саопштили су данас научници.


Океани се понашају као гигантска складишта многих гасова који изазивају глобално загријавање, али цијену плаћа морски живи свијет, наводи се у извјештају Европског пројекта о океанској ацидификацији.

Киселија вода могла би да омекша шкољке и блокира хемикалије које рибе користе за проналажење станишта. Животна средина делфина постаће бучнија, пошто звук путује брже кроз воду која садржи повећан ниво карбона, наводе научници послије вишегодишњег истраживања.

"То је глобални феномен који ће се највише и прво осјетити у поларним регионима, али то не значи да ће региони у топлим водама бити поштеђени", изјавила је Керол Турли из Поморске лабораторије у Плимуту на маргинама конференције УН у Копенхагену.

Мале острвске земље које се ослањају на туризам страхују да ће се стање гребена који привлаче рониоце погоршати и да ће корали изумријети пошто океани постају све киселији.

Свјетске слане воде већ су за трећину киселије у односу на вријеме почетка индустријске револуције, а стање ће се још погоршавати са растом емисија штетних гасова.

У извјештају се наводи да су ово најбрже промјене у природи у посљедњих 55 милиона година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog