Svijet

Фејсбук на тапету због приватности

ЛОНДОН - Групе за заштиту дигиталних права и блогери критиковали су данас сајт за дружење на интернету "Фејсбук" због промјене политике заштите приватности својих корисника.


Критичари кажу да измјене нису добре и да сугеришу људима да треба да подијеле што више података и учине их видљивим за претраживаче интернета.

Измјене су уведене јуче, а сви корисници су приликом приступа "Фејсбуку" обавијештени о промјени опција за подешавање приватности, преноси Би-Би-Си.

"Фејсбук" је објавио да промјене помажу корисницима да лакше одреде које садржеје желе да подијеле, а не да их наводе да откривају превише.

"`Фејсбук` сугерише подешавање опција које значи откривање свега. То није поштено, гледано са тачке корисника", изјавио је Марк Ротенберг, директор америчког Центра за информације о електронској приватности.

Центар је саопштио да измјене на "Фејсбуку" подстичу кориснике да открију још више личних података него до сада.

„Још горе је што ће промјене смањити обим контроле коју корисници имају над дијелом својих личних података", наводи

"Фејсбук" је почео тестирања нових подешавања приватности средином године. Корисници сада могу да одреде ко може да види њихове уносе, да ли треба да их види 350 милиона чланова сајта и да ли треба да буду видљиви на интернету.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog