Svijet

Почео самит шефова држава ЕУ

БРИСЕЛ - У Бриселу је вечерас почео самит шефова држава и влада чланица Европске уније којим доминирају борба против климатских промјена у свијету и преговори који се на ту тему воде на конференцији УН у Копенхагену као и стратегија за излазак Уније из свјетске економске кризе .


„Оно што видимо у Грчкој сада јесте проблематично, али се ради прије свега о унутрашњем проблему који треба да реше тамошњи политичари", поручио је премијер Шведске Фредрик Рајнфелт по доласку у седиште ЕУ, додавши да у тој чланици Уније „постоје структурални проблеми који су били јасни и прије свјетске економске кризе".

Иако ће свјетској економској кризи бити посвећено доста речи, Рајнфелт је ипак рекао да су климатске промјене важнија тема, а у том питању ЕУ треба да донесе одлуку о финансирању смањења емисије штетних гасова у неразвијеним земљама.

Предсјеник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и аустријски канцелар Вернер Фајман сложили су се да се о климатским променама мора хитно реаговати и земљама у развоју на располагање ставити неопходан новац.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog