Svijet

Ширин Eбади добила своју медаљу назад

ОСЛО - Иранске власти вратиле су медаљу добитнику Нобелове награде за мир Ширин Ебади коју је Техеран, према оптужбама Осла, раније одузео лауреату, изјавио је данас норвешки министар иностраних послова Јонас Сторе.


У заједничком саопштењу Стореа и његовог шведског колеге Карла Билта наводи се да још постоји забринутост око "третмана иранских власти према Ебади".

Ебади је добила Нобелову награду за мир 2003. године за њене напоре у унапређењу људских права у Ирану. Међутим, она је током протеклог мјесеца рекла да јој је суд суспендовао банковне рачуне и исплату пензије њој и њеном супругу и да јој је блокиран приступ кутији у банци у којој се налази Нобелова медаља коју је добила.

Овај инцидент изазвао је дипломатски спор између Техерана и Осла.

"Медаља и диплома сада су враћени Ебади, али је ситуација и даље озбиљна," наводи се у саопштењу.

Послије објављивања спорних резултата предсједничких избора одржаних 12. јуна Иран су захватила политичка превирања. Власти, које су одбациле оптужбе да су избори на којима је предсједник Махмуд Ахмадинеџад намјештени, оптужиле су стране владе да су одговорне за масовне демонстрације на улицама Техерана и других градова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog