Svijet

ЦИА користила "Блеквотер" за најосјетљивије операције

ВАШИНГТОН - Припадници америчке приватне компаније за обезбјеђење "Блеквотер" учествовали су у неким од најосјетљивијих операција Централне обавјештајне организације (ЦИА), укључујући претраге за милитантима у Ираку и Авганистану, пише данашње издање дневника "Њујорк тајмс."


Према писању листа, улога "Блеквотера" започела је у Авганистану почетком 2002. године када је ЦИА ангажовала компанију да обезбјеђује област око хотела "Аријана" у Кабулу.

"Блеквотер" је, такође, ангажован као обезбјеђење за објекте Цие у Багдаду након војне акције предвођене САД за свргавање Садама Хусеина 2003. године.

Међутим, лист истиче да је улога "Блеквотера" у оба сукоба драматично промијењена када су њихови радници почели да обезбјеђују оперативце ЦИЕ на терену, а понекад и током офанзива и у блиској сарадњи са специјалним јединицама "Делта" и "Фоке".

Током најтежих сукоба 2004. и 2006. године упади на осумњучена скровишта милитаната дешавала су се скоро сваке ноћи.

"Њујорк тајмс" наводи, позивајући се на изјаве неколико радника "Блеквотера", да су операције "зароби или убиј милитанте" у Ираку и Авганистану постале толико рутинске да су они постајали партнери у мисијама и да нису само били обезбјеђење припадницима Цие.

Име компаније "Блеквотер" дошло је у жижу јавности у Ираку након оружаног инцидента у септембру 2007. године када су радници ове фирме наводно убили 17 ненаоружаних ирачких цивила док су били у пратњи коновоја америчких дипломата кроз Багдад.

У вези са оружаним инцидентом у којем је, такође рањено 20 лица, један од чувара изјаснио се да се осјећа кривим за убиство без предумишљаја. Против још петорице подигнуте су оптужнице.

"Њујорк тајмс" писао је у августу да је Циа ангажовала "Блеквотер" за тајни програм праћења и ликвидације више рангираних чланова Ал каиде. Тај програм је коштао више милиона долара, али никада није ухапшен нити убијен ниједан милитант.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog