Svijet

Сјеверна Кореја ће наставити сарадњу са САД

СЕУЛ - Сјеверна Кореја ће наставити да сарађује са САД о питању окончања свог нуклеарног програма и сагласна је са наставком прекинутих шестостраних разговора.


Сјевернокорејско Министарство иностраних послова саопштило је да ће Пјонгјанг радити са Вашингтоном на "рјешавању преосталих несугласица".

Саопштење сјевернокорејског МИП-а објављено је након посјете специјалног представника САД Сттивена Босворта Пјонгјангу. Ово је прва званина реакција Пјонгјанга након тродневних разговора са Босворотом.

"Сјеверна Кореја и САД сагласиле су се да ће наставити сарадњу како би биле ријешене преостале несугласице. Двије стране успјеле су да постигну заједничко разумјевање, рјеше несугласице и пронађу значајан заједнички интерес. Такође постигнуто је заједничко схватање потребе наставка шестостраних преговора", наводи се у саопштењу преносе сјевернокорејски државни медији.

Босворт је разговоре у Пјонгјангу раније описао као "корисне", али да не зна када ће разговори бити настављени.

Пјонгјанг је иступио из шестостраних разговора у априлу након што је Савјет безбједности УН критиковао Сјеверну Кореју због ракетних проба, али је Пјонгјанг у септембру изразио жељу за повратком у преговоре.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog