Republika Srpska

Jeлашић: Мало помјерање вриједности динара не значи нестабилност

БЕОГРАД - Мало помјерање вриједности динара горе или доле не значи нестабилност, већ потврду његове тржишне вриједности у односима понуде и тражње, рекао је гувернер Народне банке Србије /НБС/ Радован Јелашић.


Он је подсјетио да је евро на почетку године у Србији вриједио 88 динара, а у фебруару стигао до максималне вриједности од око 97 динара.

НБС је прије неколико дана, када је видјела да тражња расте, интервенисала са 42 милиона евра и евро данас вриједи 95,3 динара, али Јелашић сматра да се због тих одступања од динар-два горе-доле, курс не може оцијенити нестабилним.

"И поред свих колебања, ипак, имамо релативно стабилан курс", истакао је Јелашић и додао да многе земље попут Чешке, Пољске, Украјине, Турске, Румуније, па и Америке, Британије и Јапана имају већу осцилацију курса својих валута, али да тамо то нико не доживљава као смак свијета, већ гледа како да умањи ефекат курса на билансе стања и успјеха.

Он је појаснио да је до извјесне неравнотеже на тржишту дошло због постепеног снижавања референтне каматне стопе.

Јелашић је истакао да се стабилност домаће валуте не може обезбјеђивати фиксним курсом, него да се рјешења морају тражити на другој страни - смањивању јавне потрошње, јачању инвестиција, извоза и укупне производње, досљедној примјени споразума са Међународним монетарним фондом.

Гувернер НБС очекује у краткорочној будућности релативну стабилност, али која никако не значи фиксиран курс.

"Ако још буде дана, као у прошли петак 4. децембра, када је евро са 95 отишао на 96,2 динара, ми ћемо поново изаћи на тржиште с девизама и спречити превелико дневно флуктуирање динара", рекао је Јелашић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog