Republika Srpska

"Мазохистичке" мјере владе у Ирској

ЛОНДОН - Влада у Ирској је 9. децембра објавила мјере којим настоји да смањи "рупу" у државном буџету, које је британски дневник "Фајненшел тајмс" оцијенио као "бруталне" и чак "мазохистичке".


Лист истиче да је, на жалост, такав буџет неопходан и није болан колико би требало да буде с обзиром на то колико је тешка економска ситуација у Ирској.

Бруто друштвени производ је за више од седам одсто мањи него прије годину дана. Мањак у буџету износи чак 12 одсто бруто друштвеног прихода (БДП).

"Фајненшел тајмс" сматра да је највећи проблем управо велики дуг државе, због чега је влада и припремила сурови буџет за наредну годину који предвиђа смањење плата у јавном сектору и "кресање" социјалних давања попут помоћи за незапослене.

Лист истиче да се влада у Даблину опредијелила за исправну стратегију смањења државног дуга кроз смањење трошкова а не кроз повећање пореза.

"Драстични резови биће болни, али су незаобилазни на путу опоравка, јер ће Ирској омогућити да се врати свом старом моделу економског развоја - привлачењу страних инвеститора који упошљавају њену добро школовану радну снагу," закључује "Фајненшл тајмс."

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog