Svijet

Брисел упозорава Техеран

БРИСЕЛ - Лидери ЕУ изразили су данас забринутост због неуспјеха Ирана да појасни своје намјере о питању свог нуклеарног програма и упозорили Техеран на могућност увођења нових санкција уколико одбије да се врати у преговоре.


У нацрту саопштења, које се очекује да ће бити одобрено на самиту у Бриселу, лидери ЕУ су затражили од Ирана да неодложно испоштује резолуције Савјета безбједности УН и Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) .

У саопштењу европског блока "изражена је озбиљна забринутост да Иран до сада није ништа учинио да би поновно изградио повјерење међународне заједнице у мирољубиву природу свог нукеларног програма".

ЕУ истиче да, иако је и даље отворена за могућност постизања рјешења путем преговора, "због непрестаног неуспјеха Ирана да испуни међународне обавезе и очигледног недостатка интереса за наставак преговора, потребан је јасан одговор, укључујући и одговарајуће мјере."

Термин "одговарајуће мјере" ЕУ користи као референцу за санкције.

У саопштењу се додаје да ће европски блок подржати кораке које предузме Савјет безбједности УН, док је изражена спремнсот и за предузимање сопствених мјера.

Лидери ЕУ нагласили су да ће шефови дипломатија разматрати ове опције на њиховом наредном састанку у Бриселу 21. јануара.

Велика Британија, Француска и САД упозориле су јуче Иран да би се могао суочити са новим санкцијама, али остале чланице сталног Савјета безбједности УН Русија и Кина сугерисале су да нису убјеђене да ће бити потребне додатне казнене мјере.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog