Svijet

Трећи дан насиља између Курда и Турака

ИСТАMБУЛ - Најмање једна особа је повријеђена у данашњим сукобима турских националиста и курдских активиста у Истанбулу.


Већ трећи дан траје насиље на улицама Истанбула, након што је Уставни суд забранио главну курдску Партију демократског друштва /ДТП/ због веза са курдским побуњеницима, који воде већ 25 година борбу против турске управе на југоистоку земље.

Насиље у центру Истанбула, у коме је учествовало око 100 људи ескалирало је након курдских протеста због одлуке Уставног суда.

Иако су демонстрације завршене мирно једна група курдске омладине, од којих су неки били маскирани, изашла је на улице бацајући бомбе и камење на продавнице, стамбене зграде и аутомобиле.

Њима се супроставила група турских националиста и мјештана наоружаних ножевима, палицама и пиштољима.

Чули су се пуцњи када су се сукобиле двије групе прије доласка полиције која је употријебила сузавац да растјера сукобљене групе.

Демонстранти су такође изашли на улице Дијарбакира, највећег већински курдског града на југоистоку земље, бацајући камење и петарде на снаге безбједности.

Полиција је одговорила сузавцем и воденим топовима, а неколико људи је рањено.

Војска је позвана у помоћ полицији у граду Јуксекову, гдје су демонстранти поставили барикаде на улицама, рекли су званичници.

Најмање 15 људи ухапшено је током протеста у Дијарбакиру и Јуксекову.

У граду Хакари полиција је ухапсила демонстранта који је од полицајца отео пиштољ током уличних сукоба.

Забрана раде ДТП услиједила је након периода повећаних тензија након што су курдски побуњеници убили седам војника у засједи на сјеверу Турске.

Побуњеници су рекли да је напад био одмазда због затворских услова лидера Абдулаха Оџалана, за које активисти кажу да су се погоршали и због убиства курдског студента на протестима прошле седмице.

Континуирано насиље поткопава планове које је влада најавила у августу о проширењу курдских слобода како би поткопала народну подршку побуњеницима и окончала сукобе на југоистоку земље, у којима је до сада погинуло 45 000 људи. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog