Svijet

Ки Мун позива на споразум у Копенхагену

КОПЕНХАГЕН - Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је државе да склопе споразум о борби против климатских промјена, на почетку кључног дијела конференције у Копенхагену.


Бан Ки Мун је у обраћању делегатима рекао да они имају прилику да промијене историју, преноси Би-Би-Си.

"Немамо још једну годину за размишљање. Природа не преговара са нама. Пуне три године залагао сам се за то да свјетски лидери сједну за преговарачки сто. Три године тог напора свеле су се на три дана акције", рекао је генерални секретар УН.

Бан Ки Мун је додао да "нико неће добити све што жели", али да заједничким радом "свако може да добије оно што му је потребно".Делегати тренутно утврђују детаље новог нацрта споразума уочи састанка око 130 свјетских лидера у петак, 18. децембра.

Кони Хедегард, предсједник конференције, рекла је на церемонији отварања да је "компромис" кључна ријеч у наредна два дана. Она је додала да је успјех на дохват руке, али да је могућ и неуспјех.

Шеф климатске политике УН Иво де Бер изјавио је раније да је напредак у преговорима у Копенхагену сувише спор и да треба обавити још много посла прије склапања споразума.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog