Društvo

Суд БиХ: У затвору махом срби

БАЊА ЛУКА - Од оснивања Одјељења за ратне злочине Суда БиХ 2005. године изречено је 58 пресуда, и то 41 Србима, 11 Хрватима, пет Бошњацима, те једна муџахедину блискоисточног поријекла, произлази из званичних података на сајту Тужилаштва БиХ.


Десет пресуда односи се на злочине над Србима, шест над Хрватима, те 42 над Бошњацима.

Свега три пресуде Бошњацима биле су због злочина над Србима, и то Веизу Бијелићу, осуђеном за злочине над Србима у Власеници, Идхану Сипићу за злочине над Србима у Кључу 1995. године, те Нисету Рамићу за злочине почетком рата над Србима у Високом.

Највећи дио пресуда Србима односи се на источну Босну у почетку и на крају рата, те на злочине у приједорској регији с почетка рата у БиХ.

Злочини Хрвата се у највећем дијелу односе на догађаје током бошњачко-хрватског сукоба у централној Босни, а двије пресуде су за злочине над Србима у Котор Вароши и Дервенти.

Од ових 58 пресуда, 18 је првостепених из прошле и ове године за које су у току другостепени поступци, док су остале завршене у другостепеном поступку.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је да ће то удружење у сриједу почети да бојкотује Суд и Тужилаштво БиХ, јер они раде на томе да Србе у БиХ направе агресорима, док бошњачке и хрватске злочине занемарују.

Дукић је истакао да ће обимну документацију, која чини 300 предмета ратних злочина са именима 22 176 Бошњака и Хрвата за које сматра да су их починили, доставити Специјалном тужилаштву за ратне злочине Србије.

"Ми више нећемо комуницирати са оваквим тужилаштвом БиХ... Они нису ништа урадили иако смо им доставили сву документацију", навео је Дукић.

Дукић је рекао да су Срби до сада осуђени на 1 447 година затвора, Хрвати на 156 година, а Бошњаци на 47, од чега је Суд БиХ Србе осудио на 826,5 година робије, Хрвате на 153,5 година, а Бошњаке на 30 година.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да Тужилаштво не гледа предмете по националности било починилаца, било жртава и да не воде такве евиденције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog