Društvo

Радници из Лапова девет ноћи на прузи

КРАГУЈЕВАЦ – Радници Грађевинско индустријског предузећа „1.мај” из Лапова најавили су да ће провести ноћ у шатору на жељезничкој станици Лапово Варош и да неће деблокирати пругу све док им већински власник фирме не исплати неисплаћене плате и доприносе.


Предсједник синдиката ГИК „1. мај” Новица Марковић рекао је да су неки радници у тешком здравственом стању и прехлађени након протеста који траје већ девет дана, али да упркос томе желе да наставе протест и „иду до краја, док се захтјеви не испуне”.

Радници тог предузећа блокирају међународну пругу Београд-Ниш, гдје проводе и ноћи.

У синдикату ГИК кажу да је са пословодством јуче постигнут начелни договор око исплате потраживања, али да се већински власник са њим није сагласио.

Радници су очекивали да им према том договору буду исплаћене зараде по платном списку до марта, а да од априла сваком раднику линерално буде исплаћено по 16.000 динара.

По том договору здравствене књижице би биле овјерене од 1. марта 2010. године, а послодавац би до тада рефундирао трошкове лечења радника.

Директор ГИК „1. мај” Велимир Раденовић изјавио је вечерас за београдске медије да су преговори са радницима прекинути и да никакав споразум није потписан.

„Већински власник је одбио предлог споразума јер су радници испоставили додатне захтеве који су неприхватљиви”, рекао је Раденовић.

Раденовић је казао да је већински власник јуче понудио радницима на потпис „изворни” споразум који је претходно био усаглашен у Министарству економије а који је предвиђао да се радницима исплати 38 милиона динара у петак, чиме би се измирио дуг за зараде до октобра.

Он је навео да су радници у последњим преговорима дали своју понуду „по систему све или ништа”, односно да су тражили и исплату за новембар што је за већинског власника неприхватљиво.

Раденовић је рекао да је већински власник и даље спреман да одмах исплати радницима 38 милиона динара за зараде, пошто су средства већ обезбјеђена позајмицом.

„У овом тренутку радници могу да се врате само изворном споразуму и то је последња понуда радницима ГИК-а”, рекао је Раденовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog