Svijet

Затвореници из Гвантанама иду у Илиноис

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Барак Обама наредио је федералним властима да у држави Илиноис купе затвор у који ће бити премјештен одређен број притвореника из Гвантанама.


Овај потез је кључан за Обамин план о затварању притворног центра у морнаричкој бази ка Куби.

"Предсједник је наредио, уз нашу једногласну подршку, да федералне власти покрену процес куповине објекта Томсон", наводи се у писму које су потписали државни секретар Хилари Клинтон и министар одбране Роберт Гејтс.

Званично није објављено колико ће затвореника бити премјештено у Корекциони центар Томсон, али амерички медији спекулишу цифрама од 35 до 90.

Високи званичници кажу да ће бити уведене безбједносне мјере, захваљујући којима ће Томсон постати најсигурнији затвор у земљи.

Чланови Обамине администрације изјавили су да је затварање Гвантанама "суштинско" за укидање главног повода за регрутацију нових чланова у редове Ал каиде.

Обама је себи дао рок од годину дана да затвори Гвантанамо, али званичници кажу да још није одлучено шта ће бити са 215 притвореника у војној бази на Куби. Обама је у новембру признао да циљ неће бити постигнут до 22. јануара, него касније током 2010. године.

Формално још није ријешено питање легалности трансфера осумњичених терориста на територију САД, али је један званичник рекао да је то дозвољено уколико ће притвореници бити кривично гоњени.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog