Društvo

РТРС може у дигитализацију

САРАЈЕВО - Министар транспорта и комуникација БиХ Рудо Видовић изјавио је да јавни емитери, међу којима и Радио-телевизија Републике Српске, могу да улажу своја средства у дигитализацију.


"РТРС може своја средства да улаже у дигиталне одашиљаче, ако су они у складу с важећим стандардима. Наравно, надлежности РАК-а су познате и неупитне. Ових дана испитаћемо ту цијелу ситуацију", рекао је Видовић.

Он сматра да би у првој фази дигитализације требало да предајници који покривају велике градове буду пребачени на дигиталну опрему, јер би тиме био обухваћен највећи број РТВ претплатника, док би у другој фази била обухваћена трансмисијска опрема емитера.

"Јавни емитери треба и својим средствима да раде на дигитализацији, јер би ресорно министарство требало да помогне и корисницима, а то су грађани који немају новца за набавку скупих ТВ пријемника. Предложићу да буде формиран фонд за подстицаје грађанима који треба да купе адаптере, јер су они крајњи корисници", истакао је Видовић.

Он је рекао да је у припреми одлука о расподјели вишка прихода Регулаторне агенције за комуникације (РАК) од око шест милиона КМ, те да ће Вијеће ДТТ (дигитална земаљска телевизија) форума наставити рад на дигитализацији.

Очекује се да Видовић на наредној сједници Савјету министара достави приједлог одлуке о расподјели вишка прихода од РАК-а, али и извјештај експертске радне групе која је радила на плану дигитализације.

Генерални директор РТРС-а Драган Давидовић саопштио је данас да ова медијска кућа неће обуставити тестно емитовање програма са дигиталног предајника за подручје Бањалуке, иако им је то наложено из РАК-а.

У саопштењу је наведено да ће РТ РС наставити са даљим развојем дигиталне технологије у складу с европским стандардима и Стратегијом преласка с аналогне на дигиталну земаљску радиодифизују БиХ.

РТ РС је 12. децембра почела тестно емитовање путем дигиталног сигнала, а из РАК су у понедјељак саопштили да нису издали сагласност за ово емитовање и окарактерисали су га као нелегално и супротно ДТТ стратегији, коју је у јуну усвојио Савјет министара БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog