Svijet

Копенхаген: Изгледа, ништа од договора

ЛОНДОН - Сан о договору између богатих и сиромашних земаља на конференцији УН о климатским промјенама у Копенхагену доведен је у питање јучерашњом изјавом генералног секретара УН Бан Ки Муна да постоји могућност да неће бити постигнут споразум о дугорочној финансијској помоћи земљама у развоју, пишебритански дневник "Фајненшел тајмс".


Британски министар за климатске промене Ед Милибанд признао је да још постоје велике разлике око износа финансијске помоћи коју би развијене земље требало да обезбиједе.

Милибанд је истакао да се улажу напори да се разлике између богатих и сиромашних сведу на најмању мјеру, али, како истиче лист, опаске генералног секретара УН указују да је свјетска организацуја изгубила наду да се јаз може премостити.

Финансијска помоћ је за многе земље у развоју најбитнија тема конференције. У свјетским оквирима, већина афричких земаља производи незнатне количине штетних гасова и зато их разговори о смањењу емисија не занимају.

"Уколико развијене земље понуде довољну дугорочну финансијску помоћ најсиромашнијим земљама за ублажавање посљедица климатских промјена, могуће је да ће довољан број подржати усвајање споразума. Ако се финансијска питања не ријеше барем у најширим оквирима, климатски преговори наставиће се у јуну идуће године у Бону, у Мексику за годину дана и тако у недоглед", упозорава "Фајненшел тајмс

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog