Svijet

Иран: Баш нас брига за америчке санкције на нафту

ВАШИНГТОН - Потпредсједник огранка за инвестиције у иранскoј нафтној компанији Хојатола Ганимифирад рекао је данас да америчке санкције Ирану на увоз горива неће изазвати проблеме јер Техеран има бројне снабдјеваче.


Представнички дом америчког Конгреса јуче је одобрио закон којим се уводе санкције страним компанијама које помажу у испоруци горива Ирану и то је мјера којом се посланици надају да ће одвратити Техеран од нуклеарних амбиција.

"САД неће успјети. Имамо дугу листу снабдјевача горивом", рекао је Ганимифирад.

Иран је пети на свијету по извозу нафте, али нема довољно рафинерија да би испунио потражњу за горивом на домаћем тржишту због чега мора да увози до 40 одсто од укупне потрошње бензина.

Тиме се додатно оптерећује буџет док је изложен и казненим мјерама чије су мета трговина, мада су ирански званичници у неколико наврата тврдили да санкције, које су уведене због нуклеарног програма, немају утицај.

Западне земље на челу са САД сумњају да Иран под окриљем цивилног нуклеарног програма покушава да произведе атомско наоружање што Техеран негира истичући да је програм искључиво намјењен у цивилне сврхе, првенствено за стварање електричне енергије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog