Svijet

Аустрија пооштрава имигрантску политику

БЕЧ - Аустријска влада планира увођење оштријих правила за имиграцију, укључујући и да потенцијални нови становници те државе прије доласка науче њемачки језик, као што је то већ случај у Холандији.


"Учење њемачког језика је предуслов за успјешну интеграцију", наводи се у новом акционом плану за имиграцију, који је израдила министар унутрашњих послова Марија Фектер.

Према нацрту приједлога, за породице миграната који већ живе у Аустрији биће потребно да имају више курсеве из њемачког језика као и њихови супружници или чланови породице који желе да им се придруже.

До сада је био потребан само основни ниво знања језика, на примјер, комуникација са љекаром, била је довољна за пријаву за стални боравак. Међутим, у случају да буде усвојен нови закон, биће обавезно да мигрант зна језик уколико жели да се пријави на тржиште рада, а влада ће имати овлаштења да протјерује оне који немају довољан ниво знања.

Према посљедим подацима, више од 800 000 страних држављана живи у Аустрији, што представља око десет одсто укупног броја становништва.

Највећу групу имиграната, око 300 000 чине избјеглице из бивше СФРЈ, потом слиједе Турци, који су и највећа етничка мањина.

Један од разлога зашто се Аустрија противи евентуалном чланству Турске у ЕУ јесте страховање да би поновним спајањем породица Турци били у већем броју од домицилног становништва.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog