Svijet

Басеску обећао реформу администрације

БУКУРЕШТ - Румунски предсједник Трајан Басеску, који је освојио други мандат на предсједничким изборима, обећао је да ће извршити реформу администрације.


На церемонији у Уставном суду, који је потврдио његов реизбор за предсједника државе, Басеску је изјавио да је модернизација румунске државе његов највећи приоритет.

"Државни трошкови су веома тежак терет за Румуне. Морамо да унаприједимо јавни сектор тако да ресурси буду доступни за развој Румуније", додао је румунски предсједник.

Питање реформе државе била је једна од тема током изборне кампање која се завршила тијесном побједом актуелног предсједника са 50,3 одсто гласова, на изборима одржаним 6. децембра.

Његов противкандидат, социјалдемократа Мирчеа Ђоана, признао је пораз након што је Уставни суд потврдио реизбор Басескуа након поновног пребројавања гласова на неколико бирачких мјеста.

Басеску би трабало да одржи консултације са главним политичким опозиционим партијама да би покушао да формира коалициону владу која би извукла Румунију из политичке нестабилности.

Ливију Негоита, који је у новембру именован за премијера, саопштио је јутрос да се одриче мандата, оправдавајући ову одлуку тиме да ће олакшати преговоре политичких партија.

"Јуче сам вратио мандат. Сматрам да консултације треба да буду одржане без икаквих препрека које би могле бити повезане са мном", објаснио је новинарима.

Политичка криза у Румунији почела је 1. октобра, када се распала коалиција социјалдемократа (ПСД) и демократских либерала (ПДЛ), послије чега је мањинска влада десног центра на челу са Емилом Боком оборена 13. октобра.

Румунски предсједник Трајан Басеску у новембру је повјерио мандат Ливију Негоити да формира нову владу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog