Svijet

Тајладн заплијенио корејско оружје на путу за Иран

БАНГКОК - Наоружање пронађено у авиону који је летио из Сјеверне Кореје, а заплијењен је на Тајланду, највјероватније је било на путу ка Ирану, изјавио је неименовани високорангирани званичник из тајландског истражног тима.


"Поједини стручњаци вјерују да је наоружање можда било на путу за Иран, који је у прошлости куповао оружје од Сјеверне Кореје", рекао је званичник позивајући се на изјаве војних струњака из тајландске владе који су учествовало у истрази.

Према његовим ријечима, тајландски истражни тим сматра да је Иран био крајња дестинација авиона због врста наоружања, међу којима су и дијелови расклопљеног пројектила "таеподонг-2".

Аналитичари из области безбједности и раније су говорили да је сјевернокорејски далекометни пројектил "таеподонг-2" производ заједничких напора са Техераном и који се подудара са развојем иранских пројектила "шехаб 5 и 6".

Амерички званичници изразили су забринутост због блиске сарадње Сјеверне Кореје са Ираном у области производње пројектила.

Компоненте које су откривене међу 35 тона заплијењеног наоружања затворене су у 145 сандука које су тајландске власти пронашле када је авион слетио у Бангкок крајем прошле седмице ради допуне горива. Купца и дестинацију наоружања окружује мистерија.

Тајландски суд је 14. децембра продужио притвор петочланој посади, од којих су четири држављана Казахстана и један из Бјелорусије, још 12 дана да би власти имале времена за истрагу.

Уколико буду проглашени кривим, према оптужбама за нелегално посједовање тешког наоружања, ухапшени се суочавају са по десет година затвора

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog