Nauka

Снимљено рађање нове звезде

ЛОНДОН – Европска свемирска агенција (ЕСА) објавила је данас нове снимке са недавно лансираног телескопа "Хершел", на којима се види процес настанка звијезде.


Научници кажу да ови снимци спадају међу најважније који су направљени у свемиру у посљедњих неколико деценија.

Астрономи се надају да ће њиховом анализом доћи до одговора на питања о настанку звијезда и галаксија, преноси Би-Би-Си.

"Хершел" је највећи астрономски телескоп који је икада лансиран у свемир. Овај уређај успио је да сними до сада невидљиву свемирску прашину, од које настају галаксије, звијезде, планете и сав живот.

Три фотометријска детектора омогућавају телескопу да види инфрацрвене и субмилиметарске таласне дужине свјетлости и тиме гледа кроз облаке прашине и гаса, како би посматрао звијезде при њиховом настанку.

"Хершел" може да посматра дубоки свемир и галаксије које су настале у вријеме када је читав универзум био на половине садашње доби или још млађи.

Научници кажу да ће хиљаде галаксија које је телескоп већ уочио омогућити тестирање модела формирања галаксија и откривање хемијских процеса током којих настаје свемирска прашина.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog